Nieuwe website en SEO optimalisatie

Nieuwe website, wanneer zie je resultaat van SEO optimalisatie?

Er wordt me vaak gevraagd hoe lang het duurt voordat je met een (nieuwe) website resultaat ziet van SEO-optimalisatie. Rond 2012 was het nog relatief makkelijk om te ranken. Alles wat je moest doen is een redelijke pagina maken, een paar backlinks creëren en de goede trefwoorden gebruiken. SEO optimalisatie was toen dus vergelijkbaar met de basis die we nu voor SEO optimalisatie gebruiken. Tegenwoordig is het moeilijker om te ranken op Google. Meer concurrentie en meer factoren om rekening mee te houden zijn hier de grootste oorzaken van. Dit is niet perse een slechte ontwikkeling. Het betekent alleen dat je meer zult moeten investeren.

SEO optimalisatie in 2021

In het huidige SEO klimaat heb je langer de tijd nodig om te ranken. Er zijn uitzonderingen te noemen voor niche websites, maar over het algemeen ben je langer bezig. SEO optimalisatie is tegenwoordig lastiger door een aantal factoren. Een studie door Ahrefs laat zien dat maar 5,7% van nieuwe pagina’s binnen een jaar in de top 10 komt te staan op Google. Dat betekent dus dat maar liefst 94% van nieuwe pagina’s in het eerste jaar nauwelijks organische bezoekers heeft. Nu doet een groot deel van website ook niet aan SEO optimalisatie dus dat verklaart een deel. Maar ook SEO geoptimaliseerde sites hebben soms moeite om te ranken in het eerste jaar. Concurrentie binnen je branche en de tijd die je in SEO optimalisatie steekt hebben de meeste invloed op de snelheid waarmee je rankt.

Nieuwe website SEO optimalisatie

Hoe lang duurt het om te ranken?

Het is lastig om deze vraag exact te beantwoorden. En het liefst hebben jullie natuurlijk een antwoord dat een bepaalde tijd aangeeft. Maar hoe goed SEO optimalisatie voor jouw website werkt hangt van een aantal factoren af.

– Expertise van degene die jouw SEO doet

– De tijd die je er in kunt investeren

– Factoren die met je website te maken hebben

– De concurrentie binnen je branche

Exacte getallen van organisch verkeer dat je genereert met SEO optimalisatie kan ik dus niet noemen. Het is voornamelijk afhankelijk van je branche en de concurrentie binnen je branche. Met weinig concurrentie kun je in het eerste jaar aan veel organisch verkeer genereren. In een concurrerende branche zal het veel langer duren. Ook hangt het vooral samen met de hoeveelheid tijd die je investeert in SEO optimalisatie. Meer geïnvesteerde tijd betekent meer resultaat, het is daarom vaak handig om SEO uit te besteden aan een expert.

Hoe kan ik snel ranken met een nieuwe site?

Er zijn een aantal stappen die we kunnen doorlopen om toch organisch verkeer naar je website te trekken. SEO optimalisatie betekent niet dat je je focust op 1 zoekwoord. Je kunt je met SEO optimalisatie focussen op een heel netwerk van zoekwoorden die aan je product gerelateerd zijn. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker ranken op zoekwoorden met lage concurrentie. Die genereren misschien minder organisch verkeer, maar je rankt er wel sneller op. Je hoeft met SEO optimalisatie niet altijd te gaan voor een home run, van honk naar honk geeft je ook een stevige basis.

Nieuwe website SEO optimalisatie graphic

SEO optimalisatie en autoriteit

Het grootste probleem met nieuwe websites en SEO optimalisatie is het aantal backlinks. Het aantal backlinks dat een website heeft noemen we ook wel autoriteit. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Deze links zorgen er voor dat Google je ziet als autoratieve site en daardoor scoor je hoger. Een nieuwe website heeft die links nog niet. Daarom scoor je met een nieuwe site niet op zoekwoorden met hoge concurrentie. De andere sites hebben al een backlink profiel opgebouwd. Daarom wil je met een nieuwe site je SEO optimalisatie eerst focussen op zoekwoorden met lage concurrentie.

Wanneer zie je resultaat?

Voor nieuwe websites zal het ongeveer een jaar tot twee jaar duren voordat je op zoekwoorden met hoge concurrentie scoort. Heb je een minder concurrerende branche dan kun je deze tijd halveren. In sommige branche zal je zelfs al binnen een maand scoren op bepaalde zoekwoorden. Zo scoorde ik recent met een klant binnen een maand op positie 5 in Google. En ook nog op zijn belangrijkste zoekwoord. Dit omdat hij zich in een niche bevindt met weinig concurrentie. De tijd die het kost om te ranken met SEO optimalisatie zal altijd variëren. Er is echter altijd organisch verkeer te genereren met zoekwoorden met lage concurrentie. Een goede SEO optimalisatie bouwt dus eerst autoriteit op vanuit deze zoekwoorden.

wit logo zoekbaar
Email:

info@zoekbaar.nl

Telefoon:

0612611165

Zoekbaar
Latest News

Copyright © 2021. Design door Zoekbaar | Graphics door BGV